rugsėjo 28, 2011

Filmas, įkvepiantis pajusti gyvenimo skonį

Awakenings
Prabudimai

Režisierė: Penny Marshall

Išleidimo metai: 1990

Pastebėjau, kad filmai, kurių veiksmas vyksta ligoninėse, dažniausiai būna itin patraukiantys. Kodėl? Ar tai dėl to, kad mums įdomu, kas dedasi už jų sienų? O gal tai – vien sutapimas, ir man tiesiog pavyko pamatyti tik geriausiuosius? Nežinau. Bet ši apžvalga – vieno iš tokių filmų, sukurto dar 1990 metais – „Awakenings“.

1969-ieji. Gabus, bet labai drovus neurologas Malkolmas Sajeris įsidarbina vienoje Niujorko ligoninėje. Tarp daugybės čia esančių psichinėmis ligomis sergančiųjų gydytojas pastebi ne vieną su panašiais simptomais. Katatonijos ištikti, sustingę ir iš pažiūros nereaguojantys, ligoniai pagauna jiems mestą kamuoliuką, todėl Sajeris nusprendžia, kad nejudriuose kūnuose įkalinti pacientai iš tiesų gali jausti ir protauti. Jis išsiaiškina, kad visi jie susirgo letarginiu encefalitu per epidemiją trečiajame dešimtmetyje. Neurologas mano, kad galėtų pagydyti sergančiuosius visiškai naujais vaistais, iš tiesų skirtais Parkinsono ligos kamuojamiems – L-Dopa. Pirmuoju jo pacientu tampa Leonardas, susirgęs dar būdamas vaikas. Vėliau pradedama gydyti ir daugiau ligonių, jie atbunda iš ilgus metus trukusio „miego“. Tačiau stebuklas nesitęsia ilgai...

Drama tikrai puiki. Žavėjausi Robin Williams, vieno mėgstamiausių savo aktorių, vaidmeniu – neurologu Sajeriu – ir eilinį kartą įsitikinau, kad jam tinka vaidinti gydytoją (tai jis jau vėliau darė ir filme „Patch Adams“). Įsimintinai Leonardo vaidmenį atliko Robert De Niro – o turėjo būti nelengva išreikšti visą emocijų skalę ir netgi įtikinamai tapti gyva statula. Patiko ir tai, kaip siužetas paliečia emocijas ir kaip įkvepia gyventi, išties gyventi! ir išnaudoti kiekvieną turimą akimirką.

Tiesa, privalau paminėti, kad filmas sukurtas pagal tikrų tikriausią istoriją – o tai dar labiau jaudina. Deja, ir pakiša koją. Kai kurie epizodai įgyja kiek tragikomišką atspalvį, kurį būtų galima atleisti tik visiškai fikcijai. Nepaisant to, lieku nesupratusi, kaip „Awakenings“ negavo nei vieno Oskaro, nors buvo nominuotas net trims. Gaila... Bet apdovanojimai juk ne viską pasako – svarbiausia pats filmas, o jis tikrai vertas pamatyti.

Įvertinimas: 9

Rekomenduoju: Visiems!

2 komentarai:

  1. Aš taip pat likau visiškai sužavėta "Awakenings". Nežinau, ar atitiko nuotaika, ar pats filmo kampas, ar Robin Williams (kuris tinka visur ir visad), bet išties, filmas puikus).

    AtsakytiPanaikinti
  2. NUOSTABUs FILMAS!! nepasigailejau paziurejes. roberto de niro vaidmuo man pasirode labai sudetingas, bet taip meistriskai suvaidintas. pats filmas grynu gryniausias meno kurinys :)

    AtsakytiPanaikinti