rugsėjo 22, 2011

Mano mėgstamiausios situacijų komedijos

Tam ta dam. Pagaliau aš ir vėl čia, su daug naujos energijos ir pasiruošusi užversti jus lavina įdomios informacijos apie filmus. Atleiskit, kad pastarosiomis dienomis to nesulaukėte – gulėjau lovoj su aukšta temperatūra ir mažų mažiausiai galvojau apie tai, kad jau pats laikas parašyti į tinklaraštį. Na, bet gana išvedžiojimų, einam prie reikalo.

Nusprendžiau, kad jei jau rašau apie filmus, tai kodėl negalėčiau retkarčiais parašyti ir apie serialus. Na taip, jų nepamatysime kino teatruose, tačiau visgi tai kažkas, kur vaidinama ir ką mes žiūrime. Taigi, šiandien – apie vieną mano mėgstamiausių serialų žanrą – situacijų komedijas, dar žinomas kaip tiesiog sitcoms, ir labiausiai man patinkančius šio žanro serialus.

Pirmąja situacijų komedija yra laikomas „Pinwright's Progress“ – britų serialas, transliuotas 1946–1947 metais. Senokai, tiesa? Jį sudaro vos dešimt serijų, o tai yra labai mažai, palyginus su faktu, jog šiais laikais serialai tęsiasi ne vieną sezoną, tad serijų skaičius gali būti ir triženklis. Vienos serijos trukmė būdavo 30 minučių, dabar dažniausiai pasitaikanti – 22 minutės (likusias 8 min. žiūrime reklamą). Tiesa, tokia trukmė labiausiai tinka amerikietiškoms situacijų komedijoms – kitur sukurtų kiek varijuoja.

Situacijų komedijų veiksmas dažniausiai vyksta namuose ar darbovietėje, pagrindiniai veikėjai – šeima, bendradarbiai arba draugų kompanija. Neretai veiksmas vyksta taip, kad serijos pabaigoje esame ten pat, kur buvome ir pradžioje, t. y. situacija iš esmės nepasikeičia, bet būna ir kitokių atvejų. na, bet užteks ir apie tai...

Mano mėgstamiausios situacijų komedijos

4. I Love Lucy
Mieloji Liusi

Kūrėjai: Jess Oppenheimer, Madelyn Pugh, Bob Carroll, Jr.

Rodymo metai: 1951–1957

Seniausia situacijų komedija šiame ketvertuke neabejotinai gali būti pavadinta klasika. Mane ji sužavėjo kai šiek tiek ankstėliau buvo transliuojama rytais. Ruošdamasi į mokyklą, mielai žiūrėdavau šį amerikiečių serialą – patiko jis ir dėl juokingų situacijų, ir dėl to, kad vaizdavo man visiškai nepažįstamus laikus. Žinoma, pats juokingiausias buvo Liusės personažas, meistriškai suvaidintas Lucille Ball, bet nenuneigiamai įdomus ir jos vyras Rikis, kurio vaidmenį atliko Desi Arnaz.



3. The Simpsons
Simpsonai

Kūrėjas: Matt Groening

Rodymo metai: 1989–dabar

Kaipgi čia be daugelį apdovanojimų laimėjusios, ilgiausiai JAV rodomos situacijų komedijos? Ogi niekaip. Turbūt kiekvienas pažįsta Haumerį, Mardžę, jų vaikus bei kitus serialo veikėjus. Su jais augam... tik jie neauga – Bartui vis dar dešimt, Lizai aštuoneri, o Megė jau daugiau nei du dešimtmečius negali gyventi be čiulptuko. Gal būtent dėl to serialas visiems ir patinka – kaip ir dėl nepriekaištingai pašiepiamo amerikiečių gyvenimo.








2. How I Met Your Mother
Kaip susipažinau su jūsų mama

Kūrėjai: Carter Bays, Craig Thomas

Rodymo metai: 2005–dabar

Tiesą sakant, išties žiūrėti šią situacijų komediją pradėjau vos prieš kelias dienas – iki tol tik klausydavausi, kaip visi ją giria, ir nors tai darė net geriausia draugė, pati nežiūrėjau. Nedariau to iš esmės dėl vieno dalyko – dėl lyginimo su savo mėgstamiausia situacijų komedija (deja, teko išduoti iš tiesų nepriėjus prie pirmojo punkto) – „Friends“. Tačiau galiausiai mane nugalėjo – ne smalsumas, o neturėjimas ką veikti nuobodžiai gulint lovoje. Pradėjau... ir nebegaliu sustoti.  Visi veikėjai labai smagūs – pradedant istoriją pasakojančiu Tedu, baigiant Barniu su itin juokingais gyvenimo pamokymais, nepraleidžiant ir jų draugų – Robin ir Maršalo su Lile.


1. Friends
Draugai

Kūrėjai: David Crane, Martha Kauffman

Rodymo metai: 1994–2004

Štai ir tas, neprilygstamasis... Žinomas visame pasaulyje ir pavergęs ne vieno širdis, šis serialas buvo rodomas dešimtmetį ir laimėjo daugiau nei pusšimtį įvairiausių apdovanojimų, tarp jų – ir Auksinį Gaublį už Jennifer Aniston vaidybą. Pamenu, kaip kai buvau maža, šią situacijų komediją žiūrėdavo mama, bet tada pati dar nesuprasdavau jos pakankamai gerai – užtat šių metų pradžioje nusprendžiau pažiūrėti viską, nuo pat pirmo iki paskutinio sezono. Pamilau serialo veikėjus, labiausiai – Reičel ir Čandlerį. Patiko visi tie juokeliai, veikėjų draugystė, meilės nuotykiai ir romantika, na, ir santykių išmintis, kurios kartais buvo galima pasisemti. Dar labai patiko, kad nesunku susitapatinti su veikėjais – su geriausiomis draugėmis jau seniai išsiaiškinome, kuri yra kuri.

Taigi taigi, reitingas baigtas, tokie tat mano favoritai – gana trumpas sąrašas. Ateityje žadu žiūrėti „Will & Grace“ (vis rekomenduoja draugas, o aš kažkaip nerandu tam laiko, nors kelios matytos serijos ir patiko), „Modern Family“ (taip pat jo rekomendacija), dar galbūt pabandysiu „The Big Bang Theory“, na, ir „That 70' Show“ (ne tik dėl Ashton Kutcher... bet labiausiai dėl jo). O kokios jūsų mėgstamiausios situacijų komedijos? Galbūt yra kokios, kurių negalite pakęsti (pavyzdžiui, aš ilgą laiką nemėgau „Married with Children“)? Laukiu atsiliepimų bei rekomendacijų, o dabar lekiu žiūrėti „How I Met Your Mother“.

2 komentarai:

  1. ,,friends" irgi buvau mačiusi dar vaikystėje, bet aišku, ne visas serijas.. tai šią vasarą sumąsčiau pažiūrėt visus sezonus. ir pažiūrėjau. jis taipogi mano mėgstamiausias :)
    taip pat ir himym žiūriu. pradėjau dabar septintą sezoną. barnis geriausias :)
    ,,will and grace" kaip tik dabar įpusėjau žiūrėti. įdomus, bet tikrai neįdomesnis už viršuj paminėtus. nors.. džekas ir karen yra nerealūs :)
    ,,the big bang theory" labai rekomenduoju pažiūrėt. pirmus sezonus žiūrėjau lietuviškai, ir labai gerai, nes ten viskas apie fiziką ir panašiai, tai būtų buvę sunku susigaudyt :) tik va, paskutinį sezoną teko angliškai žiūrėt. tai nors ir buvo kai ką sunku suprast, bet vistiek - labai patiko :)
    dar labai rekomenduoju pažiūrėt ,,gilmore girls". dar tik antrą sezoną žiūriu (yra septyni, berods), bet labai patinka. apie mamos ir dukros santykius. labai šiltas serialas :)
    kažkodėl manau, kad tau ,,the vampire diaries" nepatiks, tai šio net nerekomenduosiu :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už komentarą. :) Iš Tavo paminėtų, nei „The Vampire Diaries“, nei „Gilmore Girls“ nėra situacijų komedijos. ;) Bet šiaip pastarąjį esu šiek tiek žiūrėjusi, visai patiko, bet nepritraukė taip, kad žiūrėčiau nuo pradžių iki galo. Nors gal dar kada ir pabandysiu, juk nuomonė ir skonis keičiasi. (:

    AtsakytiPanaikinti